الفما | سه ويدئوشعر از سولماز نراقی
الفما | ویدیوشعر سولماز نراقی | غروب جوزا | نسخه دوم(ویراسته)
الفما | بخشی از شعر كله جوش سولماز نراقی
الفما | ويدئوشعر “يونس زادن و بلعيدن اندر” كاري از سولماز نراقی تدوينگر آرش كاميابی تصويربرداران ساجده شريفی و اردلان قنبری صدابردار #انسيه_ملكي، ضبط صدا در استوديو #مون
ويديوشعر، نوعي شعر ديداري است كه واجد عنصر حركت و به يك معنا زمانمند time-based باشد. بايد تاكيد كرد كه ويديوشعر به هيچ عنوان ويديو كليپ نيست. براي تحقق ويديوشعر كافي نيست تصاويري پي در پي ديده شوند و متني روي آن تصاوير دكلمه شود و موسيقي اي در پس زمينه شنيده شود. منطق ويديوشعر بيشتر مشابه ويديوآرت است با اين فرق كه در آن كلام نقشي تعيين كننده دارد. شيوه ي كادربندي و نحوه قرارگيري عناصر درون محدوده ي كادر، بخشي از فرم كلي شعر قلمداد مي شود. چرا كه صورت انضمامي شعر، به وضوح در گرو كادربندي و همنشيني عناصر بصري اعم از نوشته ها يا تصاوير با عناصر صوتي اعم از قرائت شفاهي متن، اصوات و آهنگها است. به اين معنا كادر، صفحه و صحنه را بر يكديگر منطبق مي كند. جملگي عناصر صوتي و تصويري، درون يك كادر با يكديگر متحد مي شوند و در محدوده ي زماني مشخصي به نمايش در مي آيند. * تا جايي كه من مي دانم كاربرد اين اصطلاح در زبان فارسي مسبوق به سابقه نيست حتا اگر قابل اطلاق به آثاري باشد كه ناخواسته واجد برخي از اين مشخصات بوده اند.
* بنيانگزار videopoetry مولفي كانادايي به نام “تام كُنيوِس” است كه براي نخستين بار اين اصطلاح را در سال ١٩٧٨ م/ ١٣٥٧ ش بكار برد. او يكي از اعضاي “گروه آوانگارد مونترآل” بود. اولين ويديوشعرش “همدردي هاي جنگ” نام داشت كه از تركيب اسلايد، اجراي زنده و متن تايپ شده اي ساخته شده بود كه روي پرده به نمايش در مي آمد. او ارائه دهنده ي مانيفست ويديوشعر است.
* اتودهاي ويديويي من مبتني بر تجربه هايي كاملاً شخصي ست كه بدون كوچك ترين الگوبرداري از ويديوشعرهاي موجود و اساساً به دنبال درگيري طولاني با شعر ديداري و شعر اجرايي و نيز به قصد اتصال آن دو به يكديگر خلق شده اند. من اين تجربه ها را پيش طرح هايي براي آفرينش هاي آتي خود مي دانم، و ويديوشعر را رسانه اي قوي، موثر و با قابليت هاي فزاينده يافته ام كه از يك سو كيفيت تخيل ادبي را متاثر مي سازد و از سويي ديگر امكان ارائه آن را خاصه در عصر اينترنت، نرم افزار، و اپليكيشن به طيف وسيع تري از مخاطبان فراهم مي كند.
سولماز نراقی
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
Δ
تمامی حقوق برای نشریه الفما و استودیو خلاقیت و ارتباطات بصری ویرا (www.veeradesign.com) محفوظ است . هرگونه استفاده از محتوی سایت: متن ها، تصاویر، آثار هنری فقط با اجازه رسمی از الفما و صاحب اثر مقدور است.